Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A világ legnagyobb vízesései
  2023-01-17 21:30:32, kedd
 
 







A VILÁG LEGNAGYOBB VÍZESÉSEI


Bár nekünk talán a Fátyol-vízesés a legszebb a világon, ha igazán nagy zuhatagokat akarunk látni, külföldre, sőt a tengerentúlra kell utaznunk. Szemezgessünk a világ legnagyobb és legmagasabb vízesései közül, amelyek egytől-egyig turisták ezreit vonzzák minden évben.

Képes séta Kanadától Laoszig.








Niagara, Ontario, Kanada Magassága: 51 méter. Szélessége: 1203 méter

A Niagara talán a legismertebb, de mindenképpen a leglátogatottabb vízesés a világon, noha sem magasságban, sem vízhozamban nem éri utol a legnagyobbakat, de az idelátogatókat fogadó látvány minden hiányosságot feledtet. A Niagara tulajdonképpen három különálló vízesésből, az Amerikai-vízesésből, a Menyasszonyi fátyol-vízesésből és a Patkó-vízesésből áll. A vízesést a Niagara-folyó táplálja, amelyen közel 65 ezer köbméter víz folyik le másodpercenként, de a vízesés ténylege vízhozama egy közeli erőmű miatt "csak" 26 ezer köbméter víz zúdul le egy másodperc alatt.

A vízesés Torontóból alig kétórás autóútra van, így akár egy könnyebb napi kirándulást is megér, de a vízesés kanadai oldalán számtalan szálloda, panzió és motel közül lehet válogatni. A természeti látványosság köré igazi turisztikai iparág települt: aki a legszebb panorámában szeretne gyönyörködni, felliftezhet a Skylon-toronyba, hogy innen vegye szemügyre a vízeséseket, de például helikopterről is megfigyelhető a zuhatag. A legizgalmasabb élményt az jelenti, mikor kis sétahajókkal megyünk be a vízfüggönybe, de egy alagúton keresztül a vízesés mögé is bepillanthatunk. Aki az Egyesült Államok felől érkezik, Buffalo városába kell jönnie. Itt egy félbehagyott hídra emlékeztető kilátó platformról vethet pillantást a vízesésre, de aki igazán szeretne gyönyörködni a látványban, át kell mennie Kanadába.







Iguazu-vízesés, Brazília/Argentína Magasság: 82 méter Szélesség: 2700 méter

Bár sem magasságát, sem vízhozamát tekintve nem ez Dél-Amerika legnagyobb vízesése, mégis a Brazília és Argentína határán lévő zuhatag az egyik leglátogatottabb természeti látnivaló a kontinensen. A vízesés legnagyobb része Argentínában van, ezért ha jól akarunk látni, a brazil oldalon kell állnunk. A vízesés leglátványosabbja az Ördög Torkának nevezett rész, ami egyetlen hatalmas önálló zuhatag. Ez a zuhatag a folyó vízhozamának felét nyeli el. A vízesésen másodpercenként 1746 köbméter víz ömlik át, de volt olyan időszak is, amikor 12799 köbméteres vízhozamot regisztráltak. A vízesés környéke egyre jobban felkészültté válik a turisták fogadására, szinte bármilyen kategóriában találhatunk szállodát. A közeli városba Buenos Airesből és több brazíliai városból is naponta közlekednek repülőjáratok.







Khone-vízesés - Laosz Magasság: 21 méter Szélesség 14 000 méter


A hatalmas, több részre osztott vízesés 21 méter magas, de ha a szélességét nézzük, ez a világ legnagyobb ilyen természeti látványossága. A vízesés Laosz déli részén a kambodzsai határ közelében található a hatalmas Mekong folyón. A vízesés a monszunos időszakban nem kevesebb, mint 14 kilométer kiterjedésű, de ebben az időben nem ajánlatos felkeresni, hiszen a folyó ilyenkor kiszámíthatatlan. A vízesés két nagyobb zuhatagra, a Khong Phapheng-re és a Somphamit-ra tagolható. A vízesés vízhozamát tekintve az ötödik legnagyobb a világon, 11 600 köbméternyi víz fut keresztül rajta másodpercenként.







Victoria-vízesés, Zambia/Zimbabwe Magasság: 107 méter Szélesség: 1737 méter

A Victoria-vízesés a hasonló nevű nemzeti park területén, Zambia és Zimbabwe határán található és Afrika egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója. A vízesés egy közel 5 kilométer hosszan elnyúló ívelt vízfüggöny, amely négy különálló zuhatagra osztható, az Ördög Zuhataga, a Központi-zuhatag, a Szivárvány- és a Keleti-zuhatag. A korábbiakhoz képest a hatalmas Zambezi folyó által táplált Victoria-vízesés kifejezetten kicsinek számít, már ami a vízhozamot illeti, "mindössze" 1088 köbméter másodpercenként. A Victoria eredeti neve Mosi-oa-Tunya, ami Dübrögő füstöt jelent.

A vízesés közvetlen közelében látogatói központ, étterem és szálloda várja a vendégeket, akik legtöbbször fakultatív program keretében érkeznek ide a környező országokból. Ha részt vehetünk egy dél-afrikai szafari-programon például, érdemes némi pluszpénzért ellátogatni ide







Angel-vízesés - Venezuela Magasság: 979 méter Szélesség: 107 méter

A Canaima Nemzeti Park területén lévő Angel-vízesés a világ legmagasabbika és itt található a legmagasabb, egybefüggő zuhataga is, ahol a víz, törés nélkül 807 métert zuhan. A vízesést a Gauja folyó táplálja, de korábban egy másik folyóról hitték, hogy vize az Angel-vízeséshez folyik. Később kiderült, hogy ennek a folyónak is van egy kisebb vízesése az Ayuan Tepui kanyonban, kilométerekkel arrébb. A vízesés magas vízállás idején három külön zuhatagra tagolódik. Az Angelt 1910-ben fedezte fel Ernesto de Santa Cruz, de az igazi feltérképezését egy pilótának, Jimmy Angel-nek tulajdonítják, aki 1937-ben járt erre és, akiről a vízesést később elnevezték. Ő volt az első nyugati ember, aki megpillanthatta ezt a természeti csodát.







Tugela-vízesés - Dél-Afrika Magasság: 948 méter Szélesség: 15 méter

A Royal Natal Nemzeti Parkban lévő Tugela, a maga 948 méteres magasságával a világ második legmagasabb vízesése, de nagynak semmiképpen sem számít, hiszen csupán 15 ,éter széles, vízhozama pedig mindössze 1 köbméter másodpercenként. A vízesést a hasonló nevű folyó táplálja.







Rajna-vízesés - Svájc Magasság: 24 méter Szélesség: 113 méter

Általános vélekedés szerint a Rajna-vízesés a legnagyobb Európában, bár egyes szakértők úgy vélik, hogy Izlandon, Norvégiában és Svédországban vannak olyan zuhatagok, amelyek vízhozamban felülmúlják svájci ellenfelüket. A statisztikák minden esetre a Rajna-vízesést hozzák ki első helyre.







Inga-vízesés - Kongó Magasság: 96 méter

Átlagos 42500 köbméteres vízhozamával az Inga-vízesést tekintik a világ legnagyobbjának. A vízesés tulajdonképpen kisebb zuhatagok sora, amely közel 15 kilométer hosszan nyúlik el és a víz ekkora távolság alatt esik 96 métert. A zúgók közül a legnagyobb a Boyoma-zuhatag.


A világ legnagyobb vízesései

Link



A világ legszebb vízesései

Link



A világ leghíresebb vízesése - Niagara

Link



Európa legnagyobb vízesése és legdíszesebb városkája

Link



Befagytak a Plitvicei-tavak vízesései - ritka látvány /korábbi Felvételek/

Link




















 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: kiszámíthatatlan, leglátogatottabb, másodpercenként, megpillanthatta, legnagyobbjának, feltérképezését, bepillanthatunk, legmagasabbika, tulajdonképpen, legizgalmasabb, legnagyobbakat, kilométerekkel, idelátogatókat, tengerentúlra, látványossága, helikopterről, szemezgessünk, tulajdonítják, regisztráltak, legnépszerűbb, megfigyelhető, repülőjáratok, svédországban, vízhozamával, vízhozamának, hiányosságot, mindenképpen, gyönyörködni, felliftezhet, legismertebb, ellenfelüket, statisztikák, magasságával, félbehagyott, látványosság, sétahajókkal, tengerentúlra kell, világ legnagyobb, leglátogatottabb vízesés, idelátogatókat fogadó, vízesés ténylege, közeli erőmű, másodperc alatt, vízesés Torontóból, könnyebb napi, vízesés kanadai, természeti látványosság, legszebb panorámában, legizgalmasabb élményt, alagúton keresztül, vízesés mögé, félbehagyott hídra, VILÁG LEGNAGYOBB VÍZESÉSEI, Kanadától Laoszig, Kanada Magassága, Egyesült Államok, Argentína Magasság, Ördög Torkának, Buenos Airesből, Laosz Magasság, Khong Phapheng-re, Zimbabwe Magasság, Ördög Zuhataga, Venezuela Magasság, Canaima Nemzeti Park, Ayuan Tepui, Santa Cruz, Jimmy Angel-nek, Dél-Afrika Magasság, Royal Natal Nemzeti Parkban, Svájc Magasság, Kongó Magasság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Julian Brass gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Akarat  Minden harmadik...  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png cica  Az igazi szeretetért rendszeri...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nagyi telefonál  Fehér virág  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Hazára minden embernek szükség...  Tanuld meg ezt a versemet  Radikális szeretet  Png kislány  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Hazára minden embernek szükség...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy lelki imádság  A másik dolog,  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Adakozás  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyon különös  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Németh László tollából  Alvó cicák  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 21  210 éve született a SZÓZAT meg...  Az engedelmesség miért nem vál...  Ágai Ágnes – Csendélet  Kövesd a cowboyt!  Png kutya  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Radikális szeretet  Akarat  Nagyi telefonál  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Kaffka_Margit  Lóhere  A kételkedés kezelése  Elköszönt 
Bejegyzés Címkék
tengerentúlra kell, világ legnagyobb, leglátogatottabb vízesés, idelátogatókat fogadó, vízesés ténylege, közeli erőmű, másodperc alatt, vízesés Torontóból, könnyebb napi, vízesés kanadai, természeti látványosság, legszebb panorámában, legizgalmasabb élményt, alagúton keresztül, vízesés mögé, félbehagyott hídra, egyik leglátogatottabb, vízesés legnagyobb, brazil oldalon, vízesés leglátványosabbja, folyó vízhozamának, vízesésen másodpercenként, vízesés környéke, turisták fogadására, közeli városba, szélességét nézzük, vízesés Laosz, kambodzsai határ, hatalmas Mekong, monszunos időszakban, folyó ilyenkor, vízesés vízhozamát, ötödik legnagyobb, hasonló nevű, korábbiakhoz képest, hatalmas Zambezi, vízhozamot illeti, vízesés közvetlen, környező országokból, dél-afrikai szafari-programon, világ legmagasabbika, másik folyóról, kisebb vízesése, vízesés magas, igazi feltérképezését, vízesést később, első nyugati, természeti csodát, világ második, legnagyobb Európában, statisztikák minden, világ legnagyobbjának, vízesés tulajdonképpen, zúgók közül, világ legszebb, világ leghíresebb, kiszámíthatatlan, leglátogatottabb, másodpercenként, megpillanthatta, legnagyobbjának, feltérképezését, bepillanthatunk, legmagasabbika, tulajdonképpen, legizgalmasabb, legnagyobbakat, kilométerekkel, idelátogatókat, tengerentúlra, látványossága, helikopterről, szemezgessünk, tulajdonítják, regisztráltak, legnépszerűbb, megfigyelhető, repülőjáratok, svédországban, vízhozamával, vízhozamának, hiányosságot, mindenképpen, gyönyörködni, felliftezhet, legismertebb, ellenfelüket, statisztikák, magasságával, félbehagyott, látványosság, sétahajókkal, felkészültté, korábbiakhoz, pluszpénzért, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3710
  • e Hét: 23529
  • e Hónap: 63350
  • e Év: 241225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.